vrijdag 5 juli 2019

Dag 4 Fietsreis naar de Noordkaap: Leikhanger – Jotunheimen Fjellstue

Op de vierde dag is het fantastisch weer. We fietsen onder een strakblauwe hemel langs spiegelgladde fjorden en beklimmen de Jotunheimen Fjellstue, een imposante berg met vers gevallen sneeuw.

Een superdag is het vandaag. Het is al zonnig als we vanuit Leikhanger vertrekken voor de vierde etappe over 122 km. Het is nog fris, maar door de zon warmt het snel op. Ik rij samen met Roel, Moniek en Arjan. We rijden langs diverse fjorden. Doordat het nauwelijks waait is het water als een spiegel zo glad. Drie keer stoppen we om foto’s te maken, zoals bij het Sognefjord waar we vlakbij de kant water omhoog zien komen. Volgens Pieter is het de uitstroom van een waterkrachtcentrale. Een buis die op die plek onder het wateroppervlak uitkomt. Bijzonder om te zien.

Na 78 km beginnen we aan de 24 km lange klim van de Jotunheimen Fjellstue. Een zware berg, want de eerste 10 km zijn gemiddeld 9 procent. Het is zwoegen en zweten om boven te komen. Roel en ik stoppen enkele keren om foto’s te maken, voordat we de top op 1.467 meter hoogte bereiken. We zien op de rotsachtige helling verse sneeuw liggen die twee dagen eerder is gevallen waardoor de bergpas raakte geblokkeerd. Gelukkig is de weg op tijd sneeuwvrij gemaakt. Op de top maken we weer foto’s en ontmoeten we mensen van Trek die een fietstocht organiseren. Ze reageren enthousiast als ze horen dat we naar de Noordkaap fietsen. Roel en ik zien vlak voor de afdaling een groot, houten gebouw, waar we warme chocolademelk drinken en een broodje kip eten. 

Na de lunch stappen we weer op en zien wij Klaas Herder en Jan Veldt passeren. Dit is bijzonder, want nu rijden we met drie fietsers samen die eerder naar de Noordkaap zijn gereden: Klaas, Jan en Roel. Jan heeft zijn beenstukken uitgedaan en rijdt met blote benen omlaag. Dat lijkt me ontzettend koud. Twee uur later vertelt hij bij het hotel in de zon over zijn deelname aan de fietsreis van Le Champion dwars door de VS en Alaska. Hij maakt ook een film van deze reis, vertelt hij enkele dagen later. Hij pakt regelmatig de camera om te filmen. Een man met bijzondere ervaringen. 

De laatsten komen een half uur voor het diner binnen. Onder hen bevindt zich Aart Frankfort, die op zijn 73e alsnog probeert de Noordkaap fietsend te bereiken. In 1973 deed hij mee aan de fietsreis van Amsterdam naar de Noordkaap, maar moest hij voortijdig afstappen vanwege knieproblemen. Hij vond het zwaar vandaag vertelt hij, maar hij heeft het gered. Reisleider Pieter van Zijl verwacht dat Aart het dit keer gaat halen. Hij spreekt ook vol bewondering over Hemke Kamstra. Hemke reed na de Jotunheimen door om de berg van de andere kant te beklimmen. Een bijzondere prestatie.

’s Avonds krijgen we in het hotel op de berg een bijzonder diner voorgeschoteld. De kok heet ons welkom en spreekt ons toe over de maaltijd met ‘organische’ ingrediënten zoals sterk smakende tomaatjes en bloemetjes en takjes die we kunnen eten. Hij adviseert om onze mobieltjes weg te doen en in gesprek te gaan met elkaar om er een mooie avond van te maken. Hij beveelt ook enkele wijnen aan, waarvan enkelen een glas nemen. De meeste drinken echter water, maar desondanks is het een gezellige avond. Het is de afsluiting van een mooie dag.







Foto's: Roel Wierda, Adrie Nillesen, Norbert Cuiper